Facebook
Instagram
Youtube

To-go affald


Igennem en årrække er udbuddet af hurtige forfriskninger steget markant. Det er blevet almindelig hverdagspraksis for langt de fleste af os danskere at gribe en kop kaffe eller en fransk hotdog med på vejen til og fra, men desværre har mange af os for travlt til at nå forbi skraldespanden. Det er specielt de lokale indkøbsområder, bycentrum og knudepunkter, som er belastet af denne type affald, men også de større indfaldsveje har store udfordringer med det efterladte to-go affald.

Umiddelbart hersker der ingen tvivl om, hvem der har ansvaret for de uhygiejniske efterladenskaber i by og på land.

Det har primært forbrugeren selv! Sådan lyder det når vi spøger danskerne. Men også udbyderne i to-go markedet får en bemærkning med af borgerne, som lyser på det ansvar, som både butikker, restauranter og døgnkiosker mf. har for det lokalsamfund, som de er en del af. Næst efter skod, så er to-go affaldet den type affald, som borgerne finder mest problematisk.

To-go affaldet bliver om noget også efterladt efter mørkets frembrud af festglade danskere, som benytter sig af det store udbud af mad, der findes både før og efter kl. 24.00. Den daglige kommunale morgenrengøring i bymidten er blevet et usynligt bolværk, for byens beboere, mod at stå ansigt til ansigt med enorme affaldsmængder i morgendagens tidlige cafetimer.

Pizzabakker er faktisk i antal et mindre problem end borgerne oplever. Til gengæld er brune papirsposer fra tankstationer, bagerier og fastfoodkæder et større problem end hvad borgerne ser, idet pap og papir udgør 44% af det store affald. Sugerør, klare plastlåg til papkrus, dåser og flasker, samt termobakker af folie er også typiske typer af to-go affald. Materialerne udgør ca. 30% af det store affald. Ikke alt stort affald kommer fra to-go markedet, men der er tale om en betydelig andel, som både borgerne og udbyderne bør sætte større fokus på.