Vidensportal
Skift til Ren Natur
Facebook
Instagram
Youtube

Lommeaskebægeret


Når det kommer til at nedbringe mængderne af henkastet affald i Danmark, så spiller vi alle personligt en afgørende rolle ved at være ansvarlige med det affald, der forlader vores hænder i dagligdag. Og hvis der findes en løsning, som gør det nemt at gøre det rigtige, så er der en stor sandsynlighed for at missionen lykkedes. Lommeaskebægeret er en del af løsningen på et samfund uden henkastede skod i naturen og i bymiljøet.

Siden etableringen af Hold Danmark Rent i 2008 har organisationen sendt hundrede tusindvis af lommeaskebægre ud til den rygende del af den danske befolkning. Både festivalarrangører, kommuner og virksomheder har flittigt benyttet sig at den lille ”samfundshjælper” og dertil kommer de mange tusinde private borgere, som igennem tiderne har handlet via HDR shoppen online.

Og hvad er det så rygerne står med når de få et lommeaskebæger i hånden? Helt konkret er det en plastkuvert på 8 x 8 centimeter, som er foret med en brand- og lugthæmmende innerliner, der gør det muligt at lagre op til 25 skod indtil man møder en skraldespand. Kuverten lukkes med en trykknap, så skod ikke kommer på afveje inden de når deres endestation.

Igennem tiderne er vi i HDR blevet spurgt gentagende gange hvorvidt disse lommeaskebægre virker efter hensigten. Og derom er der ingen tvivl. Det gør de! Et simpelt bevis er at de samme kampagnepartnere år efter år kommer tilbage med en genbestilling. Men nu viser en stor undersøgelse fra Belgien – gennemført af HDR’s søsterorganisation Mooimakers – at rygerne rigtig gerne vil anvende denne nemme løsning, hvis blot de kan få fat i dem. HDR har fået lov at se nærmere på denne interessante analyse og bringer her et sammendrag. Der er nemlig ikke noget der tyder på at resultaterne ville være anderledes hvis analysen var blevet gennemført i Danmark.

 

 

Hold Danmark Rent sælger lommeaskebægre i både store og små mængder og det er også muligt at få dem med egne farver og eget logo.

Køb dem via HDR webshop eller kontakt Anette hvis du har brug for en større mængde. Find hende på telefon 23 39 81 99 eller via mail ajj@holddanmarkrent.dk

Analysens hovedkonklusioner

  • Der er en konkret udfordring med henkastede skod, idet 2 ud af 3 rygere mindst en gang om ugen befinder sig i en situation, hvor de ikke kan bortskaffe deres skod på ansvarlig vis i enten en skraldespand eller et askebæger. Selvom analysen viser at 4 ud af 5 rygere forsøger at være ansvarlige med deres skod, så indrømmer 41% at de godt kan finde på at smide deres skod på gaden hvis der ikke er en skraldespand eller et askebæger til rådighed.
  • Halvdelen af de adspurgte rygere i analysen kendte i forvejen til lommeaskebægeret og 3 ud af 10 har anvendt et indenfor det sidste år.

  • Den anden halvdel af de adspurgte kendte ikke til løsningen, men 50% af dem ville tage imod et lommeaskebæger hvis de fik muligheden.

  • De rygere, som allerede anvender lommeaskebægeret, er meget tilfreds med anvendelsen. Her nævnes i særlig grad en høj brugervenlighed, at det kan lukkes på forsvarlig måde og at det har en lang holdbarhed – op til 5 år.

  • Analysen viser et enormt potentiale når det kommer til en større udbredelse af lommeaskebægeret. Den helt store udfordring i den sammenhæng er at lommeaskebægre ikke er tilgængelige igennem den almindelige dagvarehandel. Dette er også gældende i Danmark.

Et hjerteligt tak til alle vores samarbejdspartnere